|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Ghostec
|
: 14 paź 2017, o 18:23 |
|
|
Witam, szukam kogoś kto mieszka dłużej w Szwecji i zna zasady panujące w tym kraju.
Jak w temacie próbuję ściągnąć pieniądze z jednego ze spadkobierców. Osoba zachowała się bardzo nie fair, bo nie rozliczyła się za spadek z osobą chorą psychicznie (pomimo prawomocnego wyroku jaki zapadł w polskim sądzie), a ponieważ mieszka na stałe w Szwecji to chyba czuje się bezkarnie. Zatem czy na tym forum znajdzie się ktoś, kto poradzi mi w tym temacie?
Nie chcę się w pierwszym swoim poście zbytnio rozpisywać, ale temat się ciągnie kilka lat. Nie pomagają wysyłane listy od naszego prawnika. W Polsce wiele kancelarii deklarowało chęć pomocy (oczywiście ze duży % z odzyskanej kwoty), ale po kilku testach wychodziło, że ich wiedza w temacie jest niewielka. Wszyscy są chętni do ściągania długów z firm, natomiast jest problem z długami od osób prywatnych. Udało mi się skontaktować ze szwedzkim urzędem Kronofogden, ale żądają ode mnie dokumenty, którego odmawia mi polski Sąd Rodzinny. Jestem trochę w kropce. Najbardziej denerwuje mnie fakt, iż jest to rodzina (ciotka) mojego przyrodniego brata, który od wielu lat leczy się psychiatrycznie, a ja jestem jego opiekunem prawnym. Kwota spadku nie jest zbyt wielka (ok. 40 tys zł), ale znacznie poprawiłaby sytuację mojego brata.
Będę wdzięczny za każdą chęć pomocy.
|
|
|
Na górę |
|
 |
Asystent |
Tytuł: Może tu jest to, czego szukasz:
Napisane: dziś |
Asystent forum

11:30 am